Bataty cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością, a grono ich sympatyków stale się poszerza. Nic w tym dziwnego, skoro w książkach kucharskich pojawiają się coraz ciekawsze przepisy na dania z ich udziałem, a na portalach poświęconych zdrowej diecie coraz więcej pisze się na temat ich wartości odżywczej. Dlaczego warto sięgać po bataty.
Bataty to warzywa cenione m. in. ze względu na niski indeks glikemiczny oraz niewielką ilość kalorii. Z tego względu stają się one cennym składnikiem w menu wielu osób, które chcą sobie ułatwić odchudzanie. Po bataty warto sięgać jednak przede wszystkim ze względu na fakt, iż są one rewelacyjnym źródłem wielu bardzo ważnych dla naszego zdrowia witamin. Jedną z tych najważniejszych jest witamina A, uznawana za jeden z ważniejszych antyoksydantów. W batatach można też znaleźć sporo witaminy C oraz błonnika, który pomaga nam w utrzymaniu przewodu pokarmowego w dobrej formie. Warzywa te stanowią także doskonałe źródło wielu ważnych dla naszego zdrowia składników mineralnych. W większych ilościach występują tu m. in. wapń, potas, mangan i fosfor, a więc substancje, bez których ludzki organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.
Bataty mogą się okazać nie tylko zdrowym dodatkiem do naszej diety, ale i jej wspaniałym urozmaiceniem. Te słodkie ziemniaki można podawać na wiele sposobów, a portale kulinarne i książki kucharskie dla każdego z nas mogą stać się cennym źródłem inspiracji. Wielkim powodzeniem cieszą się przepisy na zupę z batatów oraz na warzywne zapiekanki, w których bataty pojawiają się jako jeden z podstawowych składników.