Czysta, nieskazitelna, zaparzona ze świeżej wody herbata, która ma swoje właściwości wpływające korzystnie na organizm – matcha. Powstaje pytanie: herbata matcha jak ją przygotować? Herbaty japońskie są wykorzystywane do poprawienia działania organizmu, ich bogate wartości, które zawierają, jak również opisane w wielu książkach sławnych pisarzy mają właściwości lecznicze, każdy rodzaj herbaty wpływa na inny element organizmu człowieka. Czerwona, zielona, czarna, czy też biała herbata ma swoją rolę, którą odgrywa podczas jej konsumpcji.

Przepis zaparzania herbaty matcha:

Ważnym składnikiem jest świeża woda, (nie może być z wczorajszego dnia). Wodę, ówcześnie, należy przegotować, otrzymany wrzątek należy schłodzić. Gdy wodę chłodzimy, w tym samym czasie nabieramy herbatę.
Herbatę, jaką posiadamy w użyciu, przesypujemy przez sitko, (gdyż zazwyczaj w herbacie można znaleźć małe robaczki, to pozwala na uniknięcie niesfornej sytuacji). Na jedną szklankę użyjemy 1/2 łyżeczki matchy (szklanka wody to około 200 ml). Wsypujemy herbatę do szklanki, zalewamy schłodzoną wodą, po czym miksujemy wodę wraz z herbatą. Z pół łyżeczki proszku herbacianego uzyskamy 100 mililitrów zielonej, japońskiej herbaty.

Herbata ta zastępuje kawę o poranku, która zazwyczaj w prosty sposób przygotowana i poprzez chluśnięcie jej do gardła ma postawić nas na nogi. Jednak zaleca się porządna elegancka filiżankę kawy postawiona na talerzyku i delektowanie się nią, co pozwala na relaks wraz z filiżanka kawy.