Wina musujące cieszą się dużą popularnością. Można je serwować na przyjęciach urodzinowych w ogrodzie, doskonale pasują też na piknik czy randkę. Trzeba podawać je schłodzone, w odpowiednich kieliszkach — wtedy smakują jeszcze lepiej. Montelvini Prosecco Treviso Brut, Montelvini Promosso Spumante Extra Dry, Cava Castell Roc Brut i inne pochodzące z różnych rejonów świata przyjęły się także w Polsce.
Kiedy sięgamy po wina musujące?
Wino musujące doskonale nadają się do wznoszenia toastu, służy także jako aperitif i świetnie pasują do przekąsek, starterów czy pikników. To trunek wybierany głównie latem, gdyż stanowi doskonałą alternatywę dla czerwonego wina, bo zapewnia pożądane orzeźwienie. Jednak smakuje najlepiej, gdy jest właściwie przechowywane i serwowane.
Przede wszystkim wino musujące musi być serwowane w odpowiedniej temperaturze, dlatego należy je schłodzić, jeszcze zanim zostanie otwarte. Wina białe wytrawne należy serwować w temperaturze między 8 a 10°C, wina musujące różowe w temperaturze od 10 do 12°C, a odmiany słodkie w temperaturze od 6 do 8°C.
W trakcie serwowania wino należy umieścić w wiaderku wypełnionym lodem — pięknie się prezentuje i zachowuje optymalną temperaturę.
Otwieranie wina musującego
W pierwszej kolejności trzeba pozbyć się sreberka z szyjki butelki (odcina się je ostrzem korkociągu albo odrywa wzdłuż perforacji). W dalszej kolejności trzeba poluzować metalowy koszyczek, ustawiając butelkę pod kątem 45°. Koszyczek należy przytrzymać kciukiem od góry, a następnie odkręcić metalową oplotkę znajdującą się na korku. Takie zasady otwierania dotyczą zarówno Montelvini Prosecco Brut, jak i Julie Aagaard i innych odmian.
Kolejny krok polega na pozbyciu się korka — przytrzymuje się go kciukiem od góry, a pozostała część dłoni powinna objąć szyjkę butelki, którą obraca się powoli. Obroty przyczyniają się do poruszania korka, który w konsekwencji zostaje wypchany ciśnieniem do góry. Przed serwowaniem trunku, korek trzeba powąchać. Jeżeli wyczuwalna jest pleśń albo inny nieprzyjemny zapach alkohol nie nadaje się do spożycia.