Witamina B12 odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie, a jej niedobory mogą mieć szereg poważnych konsekwencji. Co warto widzieć na temat tej substancji? Dlaczego zdrowa dieta bez niej obejść się nie może?
Witamina B12 odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Bez odpowiednich ilości tej substancji nasz układ nerwowy nie jest w stanie funkcjonować w prawidłowy sposób, podobnie wygląda też sytuacja z przewodem pokarmowym. Wśród tych problemów, na jakie narażone są osoby cierpiące z powodu niedoborów tej witaminy, prym wiedzie anemia oraz schorzenia serca. Sprawia to, że osoby dotknięte tym problemem czują się słabsze, a zmęczenie staje się uczuciem, które towarzyszy im niemal każdego dnia. Jak chronić się przed takimi dolegliwościami? Podstawa to zdrowa dieta, w której produkty będące źródłem witaminy B12 będą się pojawiać regularnie. Witamina ta znajduje się w mięsie oraz w rybach, można ją również znaleźć w jajach, mleku i jego przetworach. Niestety, niedobory tej witaminy są problemem dość częstym, a grono osób narażonych na taką sytuację jest dość szerokie. Witamina B12 to spore wyzwanie dla tych, którzy postawili na dietę roślinną. W przypadku wegan, sięganie po suplementy diety z witaminą B12 to konieczność. Należy jednak pamiętać, że i wśród osób sięgających po produkty pochodzenia zwierzęcego nie brak takich, którym może zagrozić brak odpowiednich ilości tej substancji. Dotyczy to m. in. osób starszych, osób walczących z różnymi schorzeniami przewodu pokarmowego oraz tych, którzy zbyt często sięgają po alkohol. I w ich przypadku sprawą bardzo ważną może się okazać suplementacja, dzięki czemu będzie można się uchronić przed skutkami niedoborów witaminy B12.