Witamina B12 odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie, a jej niedobory
mogą mieć szereg poważnych konsekwencji. Co warto widzieć na temat tej substancji?
Dlaczego zdrowa dieta bez niej obejść się nie może?
Witamina B12 odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Bez odpowiednich ilości
tej substancji nasz układ nerwowy nie jest w stanie funkcjonować w prawidłowy
sposób, podobnie wygląda też sytuacja z przewodem pokarmowym. Wśród tych
problemów, na jakie narażone są osoby cierpiące z powodu niedoborów tej
witaminy, prym wiedzie anemia oraz schorzenia serca. Sprawia to, że osoby
dotknięte tym problemem czują się słabsze, a zmęczenie staje się uczuciem,
które towarzyszy im niemal każdego dnia. Jak chronić się przed takimi
dolegliwościami? Podstawa to zdrowa dieta, w której produkty będące źródłem
witaminy B12 będą się pojawiać regularnie. Witamina ta znajduje się w mięsie
oraz w rybach, można ją również znaleźć w jajach, mleku i jego przetworach.
Niestety, niedobory tej witaminy są problemem dość częstym, a grono osób
narażonych na taką sytuację jest dość szerokie. Witamina B12 to spore wyzwanie
dla tych, którzy postawili na dietę roślinną. W przypadku wegan, sięganie po
suplementy diety z witaminą B12 to konieczność. Należy jednak pamiętać, że i
wśród osób sięgających po produkty pochodzenia zwierzęcego nie brak takich,
którym może zagrozić brak odpowiednich ilości tej substancji. Dotyczy to m. in.
osób starszych, osób walczących z różnymi schorzeniami przewodu pokarmowego
oraz tych, którzy zbyt często sięgają po alkohol. I w ich przypadku sprawą
bardzo ważną może się okazać suplementacja, dzięki czemu będzie można się
uchronić przed skutkami niedoborów witaminy B12.